Nerazzurri

Conte és Európa

2019. november 20. 10:38 - ninogoffredo

borito_3.jpgHamarosan folytatódik az Inter számára a bajnokság és a nemzetközi kupaszezon. A legközelebbi szünetig választ kapunk olyan kérdésekre, amelyek az utóbbi időkben talán a leginkább foglalkoztattak bennünket. Az egyik közülük az, hogy vajon sikerülhet-e továbbjutnunk ebből a nem éppen egyszerű BL-csoportból. Contéval kapcsolatosan gyakran felmerül, hogy csak a hazai porondon az igazi és a nemzetközi sikerek hiánya miatt nem tartozik az abszolút elithez. Vizsgáljuk meg kicsit Gróf Antal európai szereplését.

2012/13

Mint ahogyan mindannyian emlékezhetünk, Conte veretlenül tudta megnyerni a Serie A-t a 2011/12-es szezonban, így két év távollétet követően sikerült visszavezetnie a Juventust a legrangosabb európai kupasorozatba. A csapat harmadik kalaposként a Chelsea-t, a Sahtar Donecket és a Nordsjaellandet kapta ellenfélként. Lássuk, mire ment Conte az első BL idényében.

Chelsea 2-2 Juve

A zebrabanda rögtön a címvédő otthonában kezdett, ahol is az új igazolás, bizonyos Oscar révén két gólos előnyre tett szert a londoni alakulat. Ezt végül sikerült kiegyenlíteni, sőt, a legvégén majdnem a fordítás is összejött.

Juve 1-1 Sahtar Doneck
Nordsjaelland 1-1 Juve

Kettő, csalódást keltő eredmény, hiszen mindkét mérkőzésen nagyon fontos lett volna győzni. Az ukránok ráadásul lazán győzelmet érdemeltek volna Torinóban.

Juve 4-0 Nordskaelland

Itt már sikerült behúzni a kötelezőt, de a java még csak ezután jött.

Juve 3-0 Chelsea

Bombameglepetés, a harmadik kalapból érkezett Juventus kiütéssel győzte le az előző évi győztest.

Sahtar 0-1 Juve

Némi meglepetésre az ukránok már a meccs előtt bebiztosították a továbbjutást, a Juve a csoportelsőségért ment - és meg is szerezte.

Celtic 0-3 Juve
Juve 2-0 Celtic

Conte és csapata a lehető legkönnyebb ellenfelet kapta a nyolcaddöntőben és magabiztosan sikerült is kivívni a továbbjutást - igaz, az első meccsen volt egy bő félóra, mikor akár előnybe is kerülhettek volna a skótok.

Bayern 2-0 Juve
Juve 0-2 Bayern

mandzu.jpg

A sokkal inkább európai focit játszó, sztárokkal teletüzdelt Bayern simán lenyomta a 3-5-2-es hadrendet preferáló, jóval gyengébb játékosállománnyal rendelkező Juventust.
Összességében egy szava nem lehetett azoknak, akik képesek a Juventusnak szurkolni, hiszen Conte első nemzetközi kupaszezonjában veretlenül abszolválta a csoportkört, majd jutott el a negyeddöntőig, ahol egy egyértelműen jobb csapat állította meg gárdáját.

2013/14

A Juventus ezúttal már második kalaposként a Real Madridot, a Galatasarayt és a Kobenhavn együttesét kapta ellenfelül.

Kobenhavn 1-1 Juve

Egy elszórakozott lehetőség, a három pont nagyon jól jött volna a későbbiekben. A zebrák körbelőtték konkrétan a kaput, de ez sem volt elég.

Juve 2-2 Galata

A mérkőzés előtt néhány nappal nevezték ki Roberto Mancinit a török együttes élére, amely ki tudott egyenlíteni a nem éppen csúcsformában futballozó hazaiak ellen.

Real 2-1 Juve
Juve 2-2 Real

A 3-5-2-t felváltotta a 4-3-3, a Juventus pedig ugyan megizzasztotta a sztárokból hiányt nem szenvedő Realt, de összességében csak egy ponttal zárta a párharcot. Tíz euróval nem megy az ember egy száz eurós étterembe, ugyebár. A folytatást az utolsó helyről várhatták az olaszok.

Juve 3-1 Kobenhavn

Ez a győzelem viszont már elég volt ahhoz, hogy Conte együttese a kezébe vegye a sorsát, hiszen az utolsó körben már elég lett volna egy döntetlen a továbbjutáshoz.

Galata 1-0 Juve

X-re nem szabad játszani, a félbeszakított mérkőzés befejezésén egy bizonyos Wesley Sneijder jelentette a különbséget. A Galata így hét pontot szerezve továbbment, a Juve által szerzett hat egység viszont csak az Európa Ligában való folytatásra volt elegendő. 

wesley.jpg

Juve 2-0 Trabzonspor
Trabzonspor 0-2 Juve

A B-csapat magabiztosan hozta a legjobb harminckettő között megrendezett párharcot.

Juventus 1-1 Fiorentina
Fior 0-1 Juve

Montella legénysége már nehezebb feladatnak bizonyult, de végül ezt is megoldotta Conte. Persze azért a száz pont elérése a bajnokságban még mindig jobban foglalkoztatta.

Lyon 0-1 Juve
Juve 2-1 Lyon

Ennek ellenére már karnyújtásnyi közelségbe került a Torinóban megrendezésre kerülő Európa Liga döntő.

Benfica 2-1 Juve
Juve 0-0 Benfica

Az első meccsen remekül kezdett idegenben a Juventus, de az egyenlítést követően visszaálltak és az előző évben is döntős portugálok végül megnyerték a találkozót. A visszavágón egy gól kellett volna a továbbjutáshoz, ráadásul a mèrkőzés majdnem teljes második félidejét emberelőnyben játszhatta Conte csapata. Semmi nem jött össze, Osvaldo lesgólt szerzett. A mérkőzés után Conte konkrétan fröccsögött, hogy ,,hát mégis hogy képzelte ezt a Benfica, hogy visszaáll védekezni?!" Azért egy olasz edző szájából ez némiképp talán furcsa kijelentés; persze megértjük, hogy kissé elvesztette a fonalat, hiszen három évig kellett irányítania a világ egyik, ha nem a legerkölcstelenebb csapatát. 

stat.jpg


A csalódást keltő BL szereplést egy tisztességes Európa Liga menetelés követte, de összességében azért többet várhattak el a buzizebra fanatikusok attól a csapattól, amelynek hazájában végül a száz pont is összejött.

2014 júliusában Allegri vette át a Juvét és tulajdonképpen ugyanazzal a gárdával jutott döntőbe, ami az előző évben már a csoportkörben kiesett - innentől kezdve tartják ,,nem elég jónak" Contét a szakèrtők Európában. Legyünk reálisak: a Galatával szembeni búcsú tényleg nem mutatott jól, de arra, hogy azzal a csapattal döntőig meneteljen a következő évben, Allegrin kívül nem valószínű, hogy bárki más képes lett volna (A 2017-ben döntőt játszó együttes pedig már tele volt világsztárral).

Conte 2014-től az Olasz Válogatottat irányította és annak ellenére, hogy a szakírók szerint minden idők egyik leggyengébb kerete utazott el a franciaországi Európa Bajnokságra, a Gróf Úr lenyomta a belgákat és a spanyolokat is, majd egy már-már komikussá fajuló büntető párbajban maradt alul a németekkel szemben.

2016 nyarán Angliába tette át székhelyét és a Chelsea menedzsere lett. Első évében - nemzetközi kötelezettségektől mentesen - bajnokságot nyert a kékekkel, leoktatva az egész (Guardiolát, Mourinhót, Kloppot, Wengert felvonultató) mezőnyt. Jöhetett a BL!

2017/18

A londoniak az első kalapból várhatták a sorsolást, de végül így is a halálcsoport jutott nekik, hiszen a Qarabag mellett az As Roma és az Atletico Madrid is összekerült velük.

Chelsea 6-0 Qarabag

Az első alkalom(!!), hogy Conte aktuális csapata győzelemmel kezdte a BL szereplést.

Atletico 1-2 Chelsea

Ugyan a bajnokságban nem azt a Chelsea-t láthattuk, mint az előző idényben, de ez most Európában egy kőkemény erődemonstráció volt.

Chelsea 3-3 Roma
Roma 3-0 Chelsea

Ebben az évben nagyon ment a Romának, habár az az idegenbeli meccs azért elég ciki.

Qarabag 0-4 Chelsea

Ezzel el is dőlt, hogy a londoniak továbbjutottak.

Chelsea 1-1 Atleti

De csak csoportmásodikként.

Chelsea 1-1 Barcelona
Barca 3-0 Chelsea

A londoni összecsapáson Conte leoktatta Valverdét, egy Christensen hiba viszont elég volt a Barcelona egyenlítéséhez. A visszavágon az ordibátor számonkért egy meg nem adott tizenegyest, valamint a kapufák miatt is sajnálkozhatott.

antonio-conte-lionel-messi-barcelona-chelsea-931959.jpg

A Chelsea és Conte számára tehát a legjobb tizenhat között értek véget a BL küzdelmek; a kékek egyébként 2015-ben és 16-ban is itt véreztek el, szóval olyan hatalmas kudarcról nem lehetett beszélni.
A következő évi kiíràsra viszont nem sikerült kvalifikálnia magát a londoni együttesnek, hiszen a bajnokságban az ötödik hely csak az Európa Ligára volt elég. Egy év pihenő következett Conte számára, majd 2019 júniusában végül a mi ajánlatunkat fogadta el.

2019/20

Bármilyen meglepő, Conte karrierjében az Inter az első olyan csapat, amelynél már rögtön az első idényében a BL-ben irányíthatja az alakulatot. Kedvenceink a harmadik kalapból várták a halálcsoportot, amely a Barcelonát, a Dortmundot és a Slavia Prahát tartalmazta.

Inter 1-1 Slavia

Mint ahogyan az a későbbiekben is kiderült, a cseh csapat közel sem pofozógépnek érkezett a csoportkörbe. Persze azért csalódás volt számunkra az x és a mutatott performansz is.

Barca 2-1 Inter

Pont, mint ez a mérkőzés, hiába volt brutálisan jó az első negyvenöt perc.

Inter 2-0 Dortmund

Tanár-diák. Megérkezett az Inter, na meg Conte is.

Dortmund 3-2 Inter

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen; a csodálatos első félidőt sajnos teljes leolvadás követte.
Most ott tartunk, hogy nincs mese, Prágában nyerni kell. Ha pedig az Inter végül a harmadik helyen végez, igazából az sem tekinthető kudarcnak, hiszen hiába gyengébb mind a Barca, mind a Dortmund a megszokottnál, azért jelenleg még ez a papírforma. Negyedikek viszont nem lehetünk; hiába kerülnénk el akkor az EL-t, ezt akkor sem engedhetjük meg magunknak.

Ami Contét illeti: jelenlegi edzőnknek mindössze ez a negyedik BL szezonja. Kétszer sikerült továbbjutnia a csoportból, egyszer pedig az Európa Ligába kényszerült, ahol a döntő küszöbén parancsoltak neki megálljt. Tényleg olyan rossz lenne Gróf Antal Európában? Ha igen, ennek mi/ki az oka? 

marotta.jpg

Conte statisztikái a nemzetközi porondon (klubszinten): 36 mérkőzés, 15 győzelem, 12 döntetlen, 9 vereség.

A Bajnokok Ligájára szűkítve: 28 mérkőzés, 10 győzelem, 10 döntetlen, 8 vereség. Azért ez már kissé izzadtságszagú.

Továbbjutunk?

komment
süti beállítások módosítása