Nerazzurri

Bravúros döntetlen (de...)

2018. november 08. 14:23 - Blazious

Kedd este a legerősebb kezdőcsapatunkkal fogadtuk a Messi nélküli Bacelonát. Az esélyesek még így sem mi voltunk, és azt hiszem, mérkőzés előtt a legtöbben aláírtuk volna az 1-1-es döntetlent. Hiszen a csapatok erejét nézve ez is bravúr. Mégis, – tegyétek a szívetekre a kezeteket – nincs bennetek valahol egy ici-pici hiányérzet, mintha valami még maradt volna a meccsben?

45581742_2163262873723840_8060094666017603584_n.jpgKép: Inter.it

 

Az a bizonyos pohár


A barcelonai meccshez képest négy helyen változott a kezdő, Vrsaljko, De Vrij, Politano és Nainggolan került be D'Ambrosio, Miranda, Candreva és Borja Valero helyére.

45572576_2162218647161596_440396373049737216_n.jpg

Kép: Inter.it

A játék képe viszont összességében nem változott, hatalmas Barcelona mezőnyfölény (35-65% labdabirtoklás, 10-26 lövésarány) mellett próbáltunk kontrázni egy-egy megszerzett labda után. A Barcelona megint letámadott a saját térfelünkön. Mi viszont kicsit ügyesebben hoztuk ki a labdát a védőharmadból az előző meccshez képest, csak épp a középpályán fogyott el a lendület. Nainggolan és Vecino volt súlytalan, így csak a szélre kitett labdákból tudtunk veszélyt teremteni. Perisic beadásai voltak főként veszélyesek, Asamoah és Politano is gólt szerezhetett volna.

A másik oldalon a stabil(nak tűnő) kettős védőfal fogadta a vendégeket, Skriniar, De Vrij, Brozovic és Perisic tett le hatalmas védőmunkát, azonban a Barcelona így is rengeteg helyzetet dolgozott ki, de Handanovic egészen a 83. percig és a 26. Barcelona lövésig a helyén volt.

A vendég vezetést az első bl-meccsét játszó Malcom szerezte meg az első lövéséből. Hogy vitte volna el a Roma! Nem sokkal később viszont Icardi válaszolt, az első kaput eltaláló lövésünkből gólt szerzett a 86. percben.

A sztori röviden ennyi, de érdemes azért még megnézni pár dolgot!

Az első érdekesség, amit kiemelnék: a lenti képeken az látható, hogy a pálya melyik részén szerelték le a csapatok (narancssárga az Inter, kék a Barcelona) sikeresen az ellenfél játékosát (felül), illetve, hogy hol mentek el valaki mellett sikeres csellel (alul).
Jól látható, hogy a bal oldalon nagy arányban sikerült megállítani a katalánokat, Brozovic 7, Skriniar 6, Perisic 3, Asamoah 2 sikeres szerelésével. Ráadásul Brozovic a 7 szereléséből 4-et nem a saját helyén, hanem a pálya jobb oldalán hajtott végre, elvégezve ezzel Vecino munkáját is. A jobb oldalon látható 7-8 szerelésből 4 tehát Brozovicé. 

Kék színnel pedig az is látható, hogy a Barcelona már a mi térfelünkön megállította a támadásokat, egyetlen szerelésük volt a védekező harmadukban.

tackle_1.bmp

Sikeres szerelések


Egy kicsit lejjebb a sikertelen szereléseket (vagy a másik oldalról nézve a sikeres cseleket) láthatjuk. A legtöbbször Perisic mellett mentek el,  5-ször, de mögötte általában volt ember, Brozovic mellett pedig 3-szor. A pálya jobb oldalán a 7 narancs pöttyből 5 a két horváté, azaz amellett, hogy szereltek, még sikertelen kísérletük is volt az ellenfél megállítására, olyan pályarészen, ami alapból nem az ő területükhöz tartozik.  Vrsaljko és De Vrij még csak-csak tette a dolgát, főleg a megelőző szerelésekben jeleskedtek, de eközben Vecino szinte semmilyen párharcot nem vállalt fel, 2 szerelési kísérlete volt összesen, abból 1 sikeres. Nainggolan pedig még ennyire sem volt képes, egyetlen szerelési kísérlete volt, az is sikertelen. Tőle abszolút nem ezt várnánk. A Barcelona mezőnyfölénye főleg az említett két játékosnak köszönhető, akik szinte semmilyen párharcot nem tudtak megnyerni. Ninja sérülése nyilván szerepet játszott, de Vecino nulla teljesítményére nem nagyon van mentség. Sajnos a bl-be nevezett vékony kerek miatt igazán változtatásra sem volt lehetőség. 
(A támadóharmadban Martinez mutatott be két sikeres cselt, Politano egyet, ezeket jelzi a képen jobb alul a három kék pötty. ) 
dribbled.bmpSikertelen szerelési kísérletek


Coutinho 8 (!) sikeres cselt mutatott be a meccsen, ilyet nagyjából Neymar csinál egy átlagos Guingamp elleni rangadón. Az egykori Inter játékosnak 1,6 sikeres csele van idén a spanyol bajnokságban 90 percenként. A bajnokok ligájában összesen van 10, és igen, ebben benne van ez a 8!

coutinho.bmpCoutinho sikeres cselei 


A Barcelona a 2003/04-es szezon óta (mióta az Opta gyűjti az adatokat) a legtöbb(!) idegenbeli kapura lövését produkálta a bajnokok ligájában kedden, összesen 26-ot! Ebből 8 találta el a kaput, Handanovic 7-et védett.
Ha megnézzük a lőlapot (volt még 7 blokkolt lövése a Barcelonának), akkor az eloszlás nagyjából egyenlő a jobb és baloldal között:

loves.bmp

Ha viszont hozzávesszük a helyzeteiket megelőző kulcspasszokat (kékkel), akkor láthatjuk, hogy főleg középről a balról jöttek (azaz a mi jobb oldalunkról):

kulcspassz.bmp

Forrás: WhoScored

A kulcs tehát az volt, hogy a pálya jobb oldalán képtelenek voltunk megállítani a Barcelonát. Jó, Vecinónak nem volt jó meccse, előfordul. De nézzük meg kicsit jobban Vecino idei teljesítményét Brozovic mellett! A két játékos mutatói 90 perces átlagban a Seria A-ban: 

bro_vec_90_1.bmp

Vecinot a Milan ellen lehetett dicsérni, ott 5 szerelést hajtott végre, és 92%-osan passzolt. Ha azt kivesszük, jelentősen romlik a teljesítménye. 

Még durvább a helyzet, ha az összesített teljesítményt nézzük. Vegyük figyelembe, hogy Vecino mintegy 200 perccel kevesebbet játszott, de a különbség így is hatalmas:
bro_vec_total_1.bmpMi akkor Vecino szerepe ebben a csapatban? Hogy ne csak szidjam az uruguayit, említsük meg, hogy van egy érdekes skillje: az eddigi bajnoki meccseken összesen 15 lövése volt, ebből 9 a 16-oson belülről. (Brozovicnak 9 lövése volt, abból csak 1 a 16-oson belülről.) Vecino a 4 bl meccs alatt is produkált 10 lövést, 6-ot a büntetőterületen belülről. Remekül érkezik a kapu elé, egy vállalható box-to-box középpályás lehetne, csak hiába a jó helyzetfelismerés, ha a befejezésekkel hadilábon áll. Egyetlen gólja van idén, a Tottenham elleni fejes. Emellett viszont nem járul hozzá a csapat játékához sem támadásban, sem védekezésben, így hatalmas szerep hárul Brozovicra mindkét téren. (Olyan, mint aminkor anno Ranocchia helyett kellett végeznie a társának a pluszmunkát.)

Vecino mellett érdemes még kiemelni Perisic szerepét. A horvát rendre visszafut védekezni, a Barcelona ellen is volt 7 labdaszerzése, amivel jelentősen megkönnyíti a védők feladatát. (Politanonak 1 labdaszerzése volt.) Hiába nincs formában, és szidjuk sokszor, hatalmas mezőnymunkát végez szélsőként, és főleg ez az, ami miatt folyamatosan kezdőként számol vele Spalletti. 

Kicsit összegezve: az egy bekapott gól ellenére mégsem volt olyan jó ez a védekezés, Vecino helyére meg sürgősen kell valaki. Jó eredmény, kevésbé jó játékkal. 


 Félig tele

Nyilván nem vagyok elégedetlen a meccs eredményével. Döntetlen a világ legjobb (? Top3?) csapata ellen bravúr. Az idei bajnokok ligája szerepléstől nem vártunk sokat, főleg miután megláttuk a sorsolást. Ehhez képest 4 fordulót követően második helyen állunk a csoportban, és a továbbjutás a saját kezünkben van. Londonban arra kell figyelni, hogy ne kapjunk ki egy gólnál nagyobb aránnyal, egy döntetlennel már sínen lennénk. Ha megverjük a PSV-t a Meazzában (ami kötelező), a Tottenham csak abban az esetben juthat tovább, ha mindkét visszalévő meccsét megnyeri, köztük a barcelonai túrát is. Apró probléma, hogy a továbbjutott katalánok elképzelhető, hogy arra az utolsó meccsre már B-csapattal állnak majd ki. 

ucl.bmpForrás: Uefa.com

Ahogy a kinti meccsen, itt is láthattuk, hogy azért hatalmas különbség van a két csapat között. Az Inter kezdőjéből jelenleg talán Skriniar vagy De Vrij vehetné át Lenglet helyét, más nem férne be a Barcelonába. A nálunk húzóember Rafinha ott legfeljebb ügyes kiegészítőember. Mi Borját, Candrevát, és a nullkilométeres Martinezt tudjuk beküldeni, ha ég a ház, ők Malcomot, Rafinhát meg Vidalt. 

 Az Inter tábor reakciója Icardi góljára meg valami fenomenális:

 Mindent összevetve, elégedettek lehetünk tehát az egy ponttal. De...

 

 Félig üres

 

... tényleg csak ennyi volt a meccsben? 
Alig egy órával korábban a Crvena Cvezda 2-0-val küldte haza a Liverpoolt. A szerbek mondanom sem kell, jóóóval gyengébbek nálunk, a Liverpool meg ott van a Barcelona szintjén. Ha ott összejött a győzelem, akkor nem volt-e benne a mi meccsünkben is?  A Romának hogyan sikerült tavaly?
Tényleg ennyire be kellett szorítania minket hazai pályán a Barcelonának? 
Hogy lehet az, hogy 90 perc alatt egyetlen kaput eltaláló lövésünk volt? 
Hogy lehet, hogy a Barcelona ellenünk kísérletezett a legtöbbször az összes idegenbeli bl-meccse közül 2003 óta?

A támadójátékunk megint a sötét középkor skót csapatait idézte, apám az ilyet a járási meccseken csak a régi "rúgd előre fuss utána" jelzővel illetné. Hogy lehet, hogy nincs más variációnk, mint a szélre kitett labdák? Holott a Genoa ellen olyan pofás 4-3-3-at rittyentett össze Spalletti a Brozovic mellett fel-alá futkosó Joao Marioval ás Gagliardinivel, hogy öröm volt nézni. (Igen, ilyenkor kár, hogy nem lettek nevezve a bl-re.) Ehhez képest szinte semmit nem tanult a barcelonai találkozóból, annyi volt a különbség, hogy Borja helyett most Nainggolan mozgott teljesen céltalanul a támadó középpályás szerepkörében. Az a 4-3-3 működhetett volna Ninjával és Vecinóval is, így viszont a Busquets - Arthur - Rakitic középpálya röhögve árazta be Vecinoékat. 

Amúgy is, melyik játékosmegfigyelő szúrta ki az uruguayit? Milyen pozitív tulajdonságait írta bele abba a scout reportba? Ha helyette egy futballista lett volna a pályán, akkor talán egy hazai meccsen nem 35-65% a labdabirtoklási arány. Miért van az, hogy meccsről meccsre 70% körül van a passzolási aránya, középső középpályásként? A Fiorentina elleni meccsen konkrétan 56%-osan passzolt. Az ilyen játékost a Chievóból páros lábbal rúgnák ki. 

A másik dolog, hogy hiába megy Steve Zhang a kijevi expóra promózni az Intert, a 8 évvel ezelőtti sikerekből már nem lehet megélni. Azóta pedig az Inter-rajongók száma nem sokkal gyarapodhatott. A televízió képernyője elé talán először leülő 10 éves gyerekek azt hallják, hogy most Ronaldo, Messi, Neymar, Salah, Modric a legjobb játékos, a Manchester City, a Real, a Liverpool, a Bayern, a Barcelona, a PSG, a Juventus (sic!) a legjobb csapat. 

Az Inter jelenleg csak Európa harmadik számú bajnokságának a második? harmadik? negyedik? számú csapata. Egy Barcelona elleni, világszerte közvetített meccs pont arra lett volna jó, hogy megmutassuk, hogy igenis lehet szurkolni ennek a csapatnak! Mert van szíve, mert esélytelenként, óriásit küzdve két vállra fektettük az óriást! Ehelyett annyit láthattak, hogy az óriás végig a földhöz szorította a kisebbet, akik egyetlen kapuralövésből bemákoltak egy gólt.
"Jó, Icardit állítólag vinné a Real, és a haja is tök jó. Ha a Realba igazol, lehet majd nekik szurkolok."– gondolta a kisgyerek. A Barcelona szurkolótábora meg tovább nőtt a meccs után.

Összefoglaló: 

 Osztályzatok:

Handanovic: Sokat várt a bl-re, de itt is bizonyítja, hogy klasszis kapus. Ezen a meccsen valóban hatalmas védéseket mutatott be, és csak halkan jegyzem meg, hogy azért az a Malcom lövés eléggé középre jött. Ott még benne maradt egy bravúr. – 8

Vrsaljko: Védekezésben jó volt, 1 szerelés, 3 megelőző szerelés, 5 tisztázás. A veszélyesebb támadásaink viszont inkább a bal oldalunkon mentek, 7 beadásából egy sem volt ma pontos. – 6

De Vrij: Párjánál egy fokkal halványabb volt, az 1 szerelés, 2 megelőzés, 4 tisztázás, 4 blokkolt lövés azért így sem rossz. Csak épp a gól előtt vitte át rajta Coutinho a labdát. – 6,5

Skriniar: Tegnap előjött belőle a (világ)klasszis. 6 szerelés, 6 tisztázás, Dembelét meg valahova a hátsó zsebébe tette, pedig az Asamoah feladata lett volna. A passzpontossága viszont önmagához képest nem volt az igazi, csak 84%. – 8

Dembelével szemben meg valami ilyesmi:skrini.bmp

Asamoah: A gól előtt egy átlagos Womé úgy vágta volna fel Malcomot, mint macskát szarni. (Ez így értelmetlen, viszont jól hangzik) – 5,5

Brozovic: Az erejét lekötötte a védekezés, 7 szerelést és 3 blokkot mutatott be. Így is volt 2 kulcspassza, övé a legtöbb labdaérintés (80) a csapatból, 94%-os passzarány, 2 ember helyett dolgozott. Viszont hátul a könnyelműségek lehúzzák a teljesítményét, ezek itt már nem férnek bele, mint mondjuk egy Spal ellen. – 7

Vecino: Mi lenne, ha Brozovic mellett lenne egy játékos, aki kicsit is hasonlít egy futballistára, és levenné a terhet a horvátról? 1 szerelés, 1 megelőzés, 51 labdaérintés és megye II-es szintű 70%-os passzarány. Most akkor mindenki vesse össze Brozoviccsal még egyszer! Nagy részt rajta múlott a Barcelona mezőnyfölénye. Jó, a gól előtt ő lőtte bele a labdát a védőbe, akiről Icardi elé pattant, de hadd ne dobjunk már ettől hátast! – 4,5

Politano: Harcolt, futott, befelé cselezett, melléfejelt. Barcelonában és itthon is volt egy hatalmas helyzete, el kellene találni azt a kaput! – 6

Nainggolan: Becenevéhez méltóan láthatatlan harcos volt. 25 labdaérintés, 0 labdaszerzés. Leggyengébb Interes meccse. – 4

Perisic: 
Alakul, többször is jól verte meg Sergi Robertót, csak a végén választhatott volna néha jobb megoldást. Így is voltak veszélyes beadásai, és csak Asamoah-n és Politanón múlt, hogy nem adott gólpasszt.  Védekezésben a szokásos módon remekelt, 3 szerelés és 4 megelőző szerelés a neve mellett, illetve 3 beadást is blokkolt. (Asamoah csak egyet.) – 6,5

Icardi: 20 labdaérintés, 1 gól. Még arra is figyelt, hogy bőr legyen. –  7

Borja: 30 perc alatt mindössze 9 labdaérintés. Abból viszont az egyik egy ollózva adott passz. – 

Martinez: 6 percet kapott,  de a gólban így is volt szerepe – 

Candreva: 3-szor azért labdába ért 10 perc alatt – 

Spalletti: Nyilván abból főz, amije van, de semmi extrát nem láttunk a barcelonai meccshez képest. A gólunk a szerencsének meg Icardi klasszisának köszönhető - 5,5



Akkor szerintetek:

 

 

komment
süti beállítások módosítása